Üzlet és etika

Üzlet és etika

Protestáns teológiai párbeszéd határok nélkül - beszámoló a 7. SOMEF kongresszusról

2011. július 19. - sandorjeno

Immáron 7. alkalommal rendezték meg a Dél-, Közép-, és Kelet-Európai protestáns teológiai karok kongresszusát (SOMEF). A találkozó házigazdája idén az Evangélikus Hittudományi Egyetem volt. A szervezők meghívására idén Bécs, Budapest, Debrecen, Nagyszeben, Pozsony, Prága,  Rév-Komárom és Sárospatak teológiai fakultásaiból érkeztek tanárok és fiatal kutatók a révfülöpi Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központba.



A konferencia idei főszervezője, Jutta Hausmann kiemelte, hogy a SOMEF azzal a céllal jött létre, hogy előmozdítsa a régió protestáns teológiai együttműködését. Ezért a 2 évente megrendezésre kerülő kongresszusokon a teológia és egyház közös társadalmi kihívásaival foglalkoznak. A találkozó ezúttal azt a kérdést járta körül, hogy vajon lehetséges-e a poszt szocialista országokban egy teológiailag is felelős gazdaságetika megfogalmazása.

A konferencia nyitóelőadásában Dr. Peter Morée a prágai egyetem docense az alapoknál kezdve, a volt csehszlovák állam és a protestáns egyházak kapcsolatát vizsgálta. Morée felvetése, hogy még a politikailag kompromittált teológusok munkáiban is találhatóak értékes és érvényes gondolatok, mint amilyen a diakóniai teológia szolgáló egyház képe, élénk vitát váltott ki. A beszélgetésben résztvevők megállapíthatták, hogy a személyes érintettség még mindig komoly érzékenységet és odafigyelést követel meg azoktól, akik a közelmúlt feltárásával és teológiai értékelésével foglalkoznak.

Dr. Miloš Klátik a szlovák evangélikus egyház elnök-püspöke, előadásában az egyház, állam és gazdaság szereplőinek aktuális kapcsolatát vizsgálta. Rendszeres teológusként Klátik a Biblia és reformáció gazdaságetikai alapelveire is utalva példaként kiemelte, hogy a hetedik nap megszentelése nemcsak vallásos rítus, hanem társadalmi és gazdasági norma is, amelyikhez az egyház és teológiai számára zsinormértékként szolgál. Klátik ugyanakkor leszögezte, hogy az egyháznak nyitottnak kell maradnia a gazdaság szereplői felé. Aki pénzt és energiát fektet be, jogosan várja el annak megtérülését - így a püspök.

Sándor Jenő, az Evangélikus Hittudományi Egyetem doktorandusza kutatása során vállalkozók között szerzett tapasztalatairól beszélt. Sándor kiemelte, hogy az egyház és teológia közös felelőssége, hogy térségünkben a vállalkozókról kialakult negatív társadalmi kép differenciálttá váljon. A gazdasági válság, vagy a gazdaságban tapasztalható visszaélések sem adhatnak okot arra, hogy a vállalkozóból bűnbak váljék.

A konferencia harmadik napján a teológiai karok aktuális helyzetével ismerkedhettek meg a résztvevők. A beszámolókból kiderült, hogy közös probléma a teológiai oktatás finanszírozásának hosszú távú biztosítása. Ugyanakkor az egyetemeken zajló kutatások egyre több területet ölelnek fel és számos együttműködési pontot kínálnak.

A találkozó zárásaként a közgyűlés meghosszabbította a szervezet jelenlegi tisztségviselőinek a mandátumát, valamint határozatot fogadott el arról, hogy 2 év múlva a SOMEF 8. találkozóját Sárospatakon rendezik meg.

További képek>>

A cikk másodközlés, az evangelikus.hu számára készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://uzletietika.blog.hu/api/trackback/id/tr963080175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása