Üzlet és etika

Üzlet és etika

A politikai teológia atyja Budapesten járt

2008. október 16. - sandorjeno

A politikai teológia atyja Budapesten
 

Lassan két hete, hogy Johann Baptist Metz Budapesten járt, és előadást tartott a Sapientián. Az előadásra egy kicsit korán érkeztem, és bár tudtam, hogy a katolikus teológia nagy sztárjáról van szó, 20 perccel a hivatalos kezdés előtt, még beültem egy kávéra a Váci utcában. Viselnem kellett a rossz döntés következményeit: az előadás alatt a csilláron is lógtak az emberek, és végül nagyon nehezen találtam szabad széket, egy oszlop mögött.

Metz, olyan mint amilyennek egy német sztár teológusnak lennie kell: kimért, színészi kiejtéssel és nyelvtanilag tökéletes modatokban beszél, egyszerű, világos, és pontos. Így beszél magáról. Így beszél teológiájának biográfiai vonásairól. Ezért beszél a II. világháborúról, és ezért beszél a Holokausztról, mint teológia-teremtő történelmi eseményekről.

Metz azok közé a teológusok közé tartozik akiknek a gondolkodását alapjaiban változtatta meg a háború élménye. Ez a biográfiai élmény a Metz által kidolgozott új politikai teológiai előzménye. Annak a politikai teológiának, amelyik a kereszténység hagyományos fogalmait a közösségi szolidaritás felől olvassa.

Metz új politikai teológiája pedig alapvetően járult hozzá a 20. század második felének, nemcsak eszmetörténetének alakulásához, hanem konkrét politikai-gazdasági rendszerek átalakulásához. A felszabadítás teológiája, amelyik átírta a Dél-amerikai országok történetét, Metz gondolataiból táplákozott. Metz gondolatainak a hatástörténete a bizonyték, hogy a 20. században is volt politika-, és gazdaságformáló ereje a teológiának, és etikának.

A bejegyzés trackback címe:

https://uzletietika.blog.hu/api/trackback/id/tr49716621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása