Üzlet és etika

Üzlet és etika

Coaching és terápia

2012. szeptember 26. - sandorjeno

a coach.pngVannak olyan európai országok, ahol törvény írja elő, hogy coachingot csak pszichológus végezhet. Több szempontból sem tartom helyesnek ezt a megoldást. Egyrészt a pszichológiai diploma nem garancia arra, hogy valaki terápiát végezhessen, másrészt a coaching nem terápia, hanem terápiás hatással is rendelkező fejlesztési szemlélet. Az, hogy egy egyéni vagy csoportos folyamatnak nem célja, mégis van terápiás hatása nagyon gyakran előfordul. Pontosan ez egy jól sikerült csoportos oktatáson, tréningen is. Időnként egy baráti beszélgetés során is.
Minden olyan emberi viszonyban, ahol használjuk a pszichoterápia módszereit és hatásmechanizmusait előállhat terápiás, azaz gyógyulási eredmény. Nagyon fontosnak tartom ezért ezen mechanizmusok működésének az ismeretét. Ehhez mindenekelőtt érett személyiség és a módszerek sajátélményű elsajátítása szükséges. Az, hogy a coaching szakma sokszor kétségbeesetten bizonygatja, hogy nem terápiát végez, miközben szinte kizárólag terápiás módszereket használ, félrevezető. Félrevezetheti az ügyfelet, és félrevezetheti a coachokat is. Ebben a kérdésben is sokszor sérül az ügyfélközpontúcoaching szemlélet. Néhány példa:

  • A kreatív írás egy nagyon jó coaching eszköz. De ha azt az instrukciót adom az ügyfélnek, hogy írjon le mindent, ami eszébe jut, már nemcsak a jobb agyféltekés gondolkodását fejlesztem, hanem módosult tudatállapotot állapotot hozok létre.
  • Egy rövid monodráma az egyik coaching ülésen kiváló eszköz lehet egy konfliktus elemzéséhez, de ha egy fragmentáló szereprendszerre melegedik rá a coachee, akár acting outra is sor kerülhet.
  • A szociális atom kiváló diagnosztikai eszköz üzleti környezetben is. Egy pszichodráma képzésen nemrég arról számolt be a kiképző, hogy egy szociális atom kirakása gyermekkori abúzus emlékét idézett be.


A coaching nem terápia, de terápiás hatása vitathatatlan. Amikor a coachee azt az elfogadást éli meg egy elakadásával kapcsolatban a coach-coachee kapcsolatban, amit korábban sehol nem kapott meg, pontosan azt történik, mint egy klasszikus analitikus szemléletű terápián. A coaching és a pszichoterápia között a legfontosabb különbség nem a módszerekben, hanem a folyamatot szabályozó szerződésben van. Egy coaching folyamatban nem szerződünk az ügyfél gyógyítására. Lifecoachingban még kevésbé, mint üzleti coachingban. Egy pszichoterápiás folyamatot ezzel szemben nem kezdünk el addig, amíg a kliens nem hajlandó a gyógyulásra szerződni.

A bejegyzés trackback címe:

https://uzletietika.blog.hu/api/trackback/id/tr664804051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása