Üzlet és etika

Üzlet és etika

Avatar Erdélyben?

2010. április 22. - sandorjeno

Avatar Erdélyben


Néhány hónapja egy 5 perces videó jelent meg a neten, az Avatar Erdélyben címmel. Ebben  az Avatar film összefoglalóját a Verespataki aranybánya ügyére aktualizálja. Gömböcz Elvira a videó kapcsán felidézi mi kezdődött el 2004-ben Verespatakon, és hogy hol tart ma az ügy.

A videó ide kattinva érhető el: https://www.youtube.com/watch?v=iVkBs5o5f6o

Még emlékszünk 2004-ben Új Eldorádó címmel Kocsis Tibor dokumentumfilmet készített a verespataki küzdelmekről. Mint ismert: Verespatakon a Rosia Montana Gold Corporation nevű kanadai-román vegyes vállalat cianidos technológiával aranyat akar kitermelni. Több mint 10 éve próbálják megszerezni az engedélyeket a román államtól, tíz éve folyik a küzdelem a helyi lakosság és a vállalat között. Európa legnagyobb külszíni aranybányáját akarják létrehozni, kiderült ugyanis, hogy a földben 330 tonna arany és 1600 tonna ezüst van. A vállalat ciántechnológiát alkalmazna.

A történet, sajnos, mint tudjuk, nem ért véget 2004-ben. Mivel az arany ára folyamatosan növekszik, úgy tűnik, a bányavállalatnak megéri pereskedni, és akár évtizedekig tartó engedélyeztetési eljárás költségeit is kifizetni. A földben rejlő arany túl nagy haszonnal kecsegtet.


Cián és a Tisza
 

Az eljárás veszélyességét tíz évvel ezelőtt Magyarországon is megtapasztaltuk, amikor a tiszai ciánkatasztrófa bekövetkezett. Akkor egy nagybányai bányavállalat cián tározója átszakadt, és az életveszélyes szennyező anyagok a Tiszába kerültek. Több száz tonna hal és a folyó teljes élővilága pusztult el akkor. A nem anyagi kár mellett az anyagi kár is több milliárd forintra rúgott. Kártérítést azonban sem a magyar állam, sem a károsultak nem kaptak. Ebben az esetben is igaz lett, hogy a negatív környezeti hatásokat vagy károkat társadalom fizeti meg.

Tavaly decemberben a magyar parlament megszavazta a ciántilalmat Magyarországon. Romániában és az Európai Unióban azonban egyenlőre semmilyen törvény nem tiltja a cianidos bányászati technológiát. Így a környező országokban működő aranybányák továbbra is időzített bombaként ketyegnek, és veszélyforrást jelentenek hazánk számára is.


A tiltakozás folytatódik


A verespataki bányatervet több száz tudós, a román ortodox egyház, a romániai magyar történelmi egyházak, a Soros Alapítvány, valamint sok romániai és külföldi zöld szervezet ellenzi.

300 tonna arany címmel már készülőben van az Új Eldorádó folytatása is, az újabb küzdelmekről a bányavállalat, és a „bennszülöttek” között. Ügyes reklámfogásokkal a kanadaiaknak is sikerült elérniük, hogy a helyi lakosság egy része támogassa a bánya megnyitását.

Hogy mi lesz a küzdelem végső kimenete, az egyenlőre még kérdéses. James Cameron Avatar-jában túl sok pusztítás történt azokért a bizonyos földben rejlő kövekért. Reméljük, hogy az erdélyi „avatar” történet kevesebb pusztítással és rombolással végződik.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://uzletietika.blog.hu/api/trackback/id/tr151942879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása