Üzlet és etika

Üzlet és etika

Az etikus döntés

2010. november 02. - sandorjeno

merleg.pngEgy felnőtt ember életében szinte óránként hoz kisebb-nagyobb döntéseket: milyen ruhát vegyen fel, reggelire kávét igyon vagy teát, busszal menjen dolgozni vagy autóval, munkahelyén milyen sorrendbe végezze a feladatait. Ezeket a kisebb horderejű döntést sokszor ösztönösen, gondolkodás nélkül hozzuk meg. Persze amikor arról van szó, hogy kivel szeretnénk leélni az életünket, hol fogunk lakni, melyik iskolába írassuk a gyerekeinket, milyen szakmát válasszunk, már sokkal körültekintőbbek vagyunk. Kikérjük barátaink véleményét, érveket és ellenérveket sorolunk fel, és igyekszünk racionálisan dönteni. Közgazdászok és marketing szakemberek évtizedek óta vizsgálják, hogy az ember vajon mennyire racionálisan hozza meg döntéseit, és mennyire ösztönösen egy gondolati térkép alapján.

Mostanában, amikor emberi mulasztások okozta környezeti katasztrófákról szólnak a hírek, egyre gyakrabban hallunk arról, hogy a fontos döntéseknek nemcsak racionálisnak és tudatosnak, hanem etikusnak kell lenniük. Utólag persze mindenki okos és tudni véli, hogy hogyan milyen lett volna az etikus döntés. A valóságban azonban nehéz biztosnak lenni abban, hogy egy döntés egyáltalán etikai döntés-e, és ha igen, milyen a jó döntés?

A szakértők azt állítják, hogy biztosak lehetünk abban, hogy morális döntés előtt állunk, amikor úgy érezzük, hogy a döntés, amit meg kell hozni egyszerre fontos, bonyolult, és ellentmondásos. Ilyenkor ajánlatos alaposan átgondolni és előkészíteni a döntést, hisz senkinek nem mindegy, hogy a környezetében élők, és az utána jövő generáció hogyan tekint rán. A következő lépések betartása sokat segíthet abban, hogy tiszta lelkiismerettel hozzuk meg a morális döntéseket.

Határozzuk meg pontosan a problémát, amivel kapcsolatban döntést kell hoznunk.

Előre mondjuk ki, hogy melyek azok a normák, amik az adott helyzetben fontosak számunkra.

  1. Gyűjtsünk be minden rendelkezésre álló információt.
  2. Határozzuk meg világosan, hogy az adott helyzetben kinek mi a felelőssége.
  3. Vázoljunk fel döntési alternatívákat és határozzuk meg a kockázatokat.

Miután már látjuk, hogy melyik lesz a helyes és etikus választás, még mielőtt kimondanánk, ellenőrizzük a meghozni kívánt döntést. Ebben segítenek az alábbi ellenőrző kérdések:

  1. Hosszútávon is vállalható-e a döntés? A pillanatnyi optimális megoldás nem okoz-e később, olyan kárt, amit szerettünk volna elkerülni.
  2. Nevünkkel vállaljuk-e a döntést vagy inkább elhallgatnánk?
  3. Milyen esetben engedne meg kivételt a mostani döntéshez képest?

Persze az ember életében nem mindig van lehetősége arra, hogy ilyen pontosan előkészítsen és ellenőrizzen egy döntést. Néha gyorsan kell fontos és morális kérdésekben is döntenünk. Ilyen esetekben javasoljuk a “lakmusz papír” elv használatát. Mielőtt kimondanánk a döntést válaszoljunk magunkban az alábbi 3 egyszerű kérdésre:

  1. A meghozott döntésnek van-e szaga?
  2. Tanácsolnám-e a gyermekemnek, hogy így cselekedjen?
  3. Szeretnék-e az újságban olvasni róla?

A bejegyzés trackback címe:

https://uzletietika.blog.hu/api/trackback/id/tr162415604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása