Üzlet és etika

Üzlet és etika

A Német Evangélikus Egyház (EKD) és a gazdasági válság

2009. november 17. - sandorjeno

Ismét egy dokumentum, miért?

Mindenekelőtt: ez a blog nem egy szöveggyűjtemény. Mégis időnként konkrét szövegek, kiadványok, dokumentumok kerülnek feldolgozásra. Magyarországon általános jelenség, hogy bizonyos, elsősorban közéleti témákhoz mindenki ért. Nekem éppen erről szóltak Publius Hungaricus: A féltudású magyar elit és A féltudású elit alternatívája című dolgozatai. Ezért tartom fontosnak, hogy nézzük meg, hogy egy-egy témában milyen információk, dokumentumok, források elérhetőek. Tényleg vegyük komolyan azt, hogy megalapozott véleményt alkossunk. Ennek szellemében vizsgáltuk meg néhány héttel ezelőtt, hogy XVI. Benedek pápa "Caritas in veritate" című enciklikájában milyen irányelveket fogalmaz meg a vállalkozásokkal kapcsolatban, valamint, hogy mit mond az EVT a körrnyezeti igazságosságról. Ezúttal pedig a Német Evangélikus Egyház (valójában: Németországi Evangélikus Egyházak, EKD) 2009. júniusában kiadott "Wie ein Riss in einer hohen Mauer" ( "Mint a magas kőfal, ha megreped") című dokumentumának tartalmát tekintjük át. A dokumentum ide kattinva letölthető.

Áttekintés

Egyházi állásfoglalás műfaja

Az EKD azzal a nyílvánvaló szándékkal adta ki a "Wie ein Riss in einer hohen Mauer" című dokumentumot, hogy a gazdasági világválságról szóló párbeszédben és vitában állást foglaljon, és irányelveket fogalmazzon meg. (Az EKD Európában a legnagyobb nemzeti protestáns egyház, ezért joggal tekinthetünk rá megkülönböztetett figyelemmel.) A szöveg külön bekezdést szentel annak a kérdésnek, hogy mi a feladata egy ilyen egyházi megszólalásnak. Ebben egy prófétai idézetre támaszkodva alapozza meg az egész dokumentum mondanivalóját. Az indoklás szerint azért, mert Ézsaiás próféta és korunk szituációja hasonlóságokat mutat. Ezzel egy egyházi dokumentum ismét asszociatív módon hozza kapcsolatban korunk egy konkrét helyzetét a Biblia egy konkrét szövegével. (Az, hogy ez az eljárás, mint módszer hogyan és miként fogadható el, vagy támadható mindenképpen megér majd egy külön bejegyzést.) A szöveg tehát az alábbi bibliai idézet gondolatívére kerül felfűzésre:

1Jaj a pártütő fiaknak - így szól az ÚR -, akik tervet szőnek, de nélkülem, szerződést kötnek, de akaratom ellenére, vétket vétekre halmozva!  2Folyton Egyiptomba járnak, de engem nem kérdeznek meg. A fáraónál keresnek oltalmat, és menedéket Egyiptom árnyékában. 3De majd szégyent vallotok a fáraó oltalmával, és pironkodni fogtok amiatt, hogy Egyiptom árnyékába menekültök! 4Vezetői voltak már Cóanban, követei eljutottak Hánészig. 5Mind szégyent vallanak azzal a haszontalan néppel. Nem segít és nem használ, sőt szégyent és gyalázatot hoz. 6Fenyegető jövendölés Dél Behemótja ellen: A nyomorúság és elnyomás országába, ahol a nőstény és a hím oroszlán, a vipera és a repülő sárkány él, oda viszik szamarak hátán vagyonukat, tevék púpján kincseiket a haszontalan népnek,  7Egyiptomnak, melynek segítsége üres hiábavalóság. Ezért nevezem őt tehetetlen szörnyetegnek.  8Most pedig menj, és írd föl jelenlétükben egy táblára, jegyezd föl egy könyvbe, hogy megmaradjon mindvégig örökre szóló okmányként!  9Bizony engedetlen nép ez, hazug fiak, fiak, de nem akarnak hallgatni az ÚR tanítására.  10Azt mondják a látóknak: Ne lássatok! - a látnokoknak pedig: Ne a valóságot lássátok! Mondjatok inkább hízelgő dolgokat, lássatok kedvünkre valókat!  11Hagyjátok abba ezt a módszert, változtassatok ezen az eljáráson! Hagyjatok békét nekünk Izráel Szentjével!  12Ezért így szól Izráel Szentje: Mivel megvetitek ezt az igét, zsarolásban és csalásban bíztok, ezekre támaszkodtok, 13azért úgy jártok bűnötökkel, mint a magas kőfal, ha megreped, és megdőlve leomlással fenyeget: bármely pillanatban összedőlhet.  14Darabokra törik, mint a fazekas korsója, melyet kíméletlenül összetörtek: nem lehet találni törmelékei között akkora cserepet sem, amivel parazsat lehet venni a tűzhelyről, vagy vizet meríteni a tócsából. 15Mert így szól az én Uram, az ÚR, Izráel Szentje: A megtérés és a higgadtság segítene rajtatok, a béke és a bizalom erőt adna nektek! De ti nem akarjátok,

 

A kialakult helyzet elemzése

Az EKD szerint a kialakult pénzügyi-, és gazdasági válság az általános felelőtlenségre vezethető vissza, amely 4 dimenzióban jelentkezett:

  1. A politika dimenziójában, a pénzügyi termékekkel kapcsolatos hiányzó szabályozásban.
  2. A piac dimenziójában, a nyeresség egyedüli üzleti cél elfogadásában.
  3. Az egyéni etika dimenziójában, a személyes érdekek középpontjába kerülésében.
  4. Valamint a gyors meggazdagodás általános mentalitásában.

Ezért a válság központi kérdése a felelősségek tisztázása. A kialakult helyzet hatására olyan kulcsfogalmak, mint bizalom, felelősség, bátorság, bűn egyszerre a maguk gyakorlatias valóságában jelentek meg. A krízis egy új etikai fundamentum kialakítását követeleli tőlünk, amit az EKD dokumentuma szerint csak egy széleskörű társadalmi párbeszéd keretében lehetséges.

 

Irányelvek

A dokumentum ezzel kapcsolatban 10 irányelvet fogalmaz meg:

  1. A pénzügyi termékekre vonatkozó, új egyértelmű szabályozás, az adóparadicsomok felszámolása.
  2. A fenntartható fejlődést szem előtt tartó gazdaságélénkítő csomagok elfogadása.
  3. A klasszikus szociális piacgazdasági modell korrekciója.
  4. Az állam szerepének újraértelmezése: az állam, mint bíró.
  5. Az Európai Unió, mint a közös európai gazdaságpolitika kerete.
  6. A korábban már meghatározott és elfogadott a fejlődő gazdaságokat segítő intézkezédések betartása.
  7. Az állam szociális hálójának megerősítése.
  8. A krízis költségeinek egyenlő elosztása.
  9. A jövőre vontakozó szerteágazó elképzelések összehangolása.
  10. Az egyén felelősségének tudatosítása.

 

Szcenáriók

A szöveg a jövőre nézve rövid-, közép-, és hosszú távú stratégiákat javasol.

  • Rövidtávon a politika felelőssége, hogy megakadályozza a legnagyobb bajt: magas munkanélküliség, a gazdasági rendszer legfontosabb intézményeinek (bankok) csődje.
  • Középtávon a szöveg a piac fogalmának újraértelmezését tartja szükségesnek. Ennek részleteiről nem tudunk meg konkrétumokat.
  • Hosszútávon cél, hogy a jövő válságait meg tudjuk előzni, valamint, hogy a fenntartható fejlődés eszméje kerüljön a középpontba.

 

Értékelés


Véleményem szerint a "Wie ein Riss in einer hohen Mauer" című dokumentum nagyon kevés világos és konkrét pontot tesz le a vitában. A szöveg egészén érződik, hogy a protestáns egyházak sokkal nagyobb gondban vannak, a katolikus egyházhoz képest, akkor, amikor, mint szervezet kell megszólalniuk egy kérdésben. Úgy tűnik, hogy az EKD közgazdászok bevonásával alkotta meg elemzését, és ezért kellően óvatos. Sajnos ugyanez érezhető akkor is, amikor teológiai szempontokat fogalmaz meg a dokumentum: hiányzik a bátor szembenézés, a világos teológiai és etikai iránymutatás. Mégis! A "Wie ein Riss in einer hohen Mauer" fontos tájékozódási pont. Egyetlen demokratikus szervezetnek sem könnyű egy-egy vitás kérdéssel kapcsolatosan írásban állást foglalnia, holott erre a válság kapcsán egyre nagyobb igény van. Egyre több vállalat, szervezet fogalmaz meg általános etikai kódexet, vagy irányelveket. Ebben a munkában pedig ez az egyházi dokumentum mindenképpen iránytadó lehet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://uzletietika.blog.hu/api/trackback/id/tr51532356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása